Bezig met laden...

Orthodontische behandelingen zijn al lang geen taboe meer voor volwassen patiënten! Je tanden rechtzetten kan werkelijk op elke leeftijd! Afhankelijk van de aanwezige afwijking in tandstand en/of kaakstand enerzijds en het doel dat je wil bereiken anderzijds heb je een brede waaier van behandelopties waar je uit kan kiezen.

Steeds meer en meer volwassenen overwegen een orthodontische behandeling voor het rechtzetten van hun tanden. Toch bestaan er heel wat misverstanden over een orthodontische behandeling bij volwassenen. We overlopen even de meest voorkomende vragen...

Wat zijn de verschillen tussen een behandeling bij pubers en een behandeling bij volwassen patiënten?

Er zijn 2 belangrijke verschillen! Eerst en vooral: een puber bezit nog groeipotentieel. Dit betekent dat afwijkingen in de beet en/of kaakstand makkelijker gecorrigeerd kunnen worden door het benutten van de groei van de kaken (de groei van boven -en/of onderkaak kan gestimuleerd of net geremd worden). Bij volwassenen bestaat deze optie niet meer. Dit betekent niet dat deze afwijkingen niet meer gecorrigeerd kunnen worden op volwassen leeftijd. Ten tweede verschilt het botmetabolisme tussen pubers en volwassenen waardoor tandverplaatsing bij volwassenen iets minder snel verloopt dan bij pubers.

Zijn er bijkomende ingrepen nodig zoals het weghalen van tanden en/of een kaakoperatie wanneer een orthodontische behandeling wordt gestart?

Dit hangt af van verschillende factoren. In bepaalde gevallen is een kaakoperatie of het verwijderen van tanden inderdaad aangeraden, maar dat is zeker niet altijd het geval. Bij het bespreken van uw behandelplan worden meestal meerdere opties voorgesteld en worden de voor -en nadelen besproken van het al dan niet verwijderen van tanden of het uitvoeren van een kaakoperatie. Uiteraard houden we rekening met uw wensen.

Welke soorten apparatuur bestaan er zoal?

Er zijn in grote lijnen 2 soorten apparatuur: vaste apparatuur en uitneembare apparatuur. De vaste apparatuur zijn de 'blokjes' die worden gekleefd op de tanden. Tegenwoordig kan je hier kiezen voor de klassieke metalen blokjes of porseleinen blokjes. Je kan ook kiezen voor uitneembare apparatuur. Hiermee bedoelen we de zogenaamde "clear aligners" van Invisalign.

 

Metalen blokjes

Porseleinen blokjes

Clear Aligners (Invisalign)

Methode

vaste apparatuur

vaste apparatuur

uitneembare apparatuur

Zichtbaarheid

zichtbaar

beperkt zichtbaar

bijna onzichtbaar

Beperkingen

beperkingen voor hard en plakkerig eten

beperkingen voor hard en plakkerig eten

je kan de aligners verwijderen om te eten en te drinken

Onderhoudsroutine

je moet uitgebreid poetsen met tandenborstel en hulpmiddelen

je moet uitgebreid poetsen met tandenborstel en hulpmiddelen

je kan de aligners verwijderen om je tanden te poetsen; je moet wel de aligner ook reinigen

Type behandeling

eenvoudige & complexe behandelingen

eenvoudige & complexe behandelingen

eenvoudige behandelingen

 

Wat zijn clear aligners?

Clear aligners zijn uitneembare, plastic beugeltjes. Het is een soort transparant correctiegootje dat strak rondom je tanden zit. De vorm van de beugel verschilt licht van hoe je tanden gepositioneerd zijn; hierdoor worden de tanden verplaatst. Elke 2 weken krijg je een nieuw beugeltje zodat geleidelijk aan je tanden recht worden gezet. Helaas kan nog niet elke afwijking met deze techniek gecorrigeerd worden. Vraag gerust meer informatie aan je orthodontist of kijk eens op www.invisalign.be

Welk ongemak veroorzaakt de beugel?

Vlak na de plaatsing van de apparatuur is de last erg beperkt. Het duurt enkele uren vooraleer de tanden gevoelig worden. Na 24 uur bereikt dit ongemak z'n hoogtepunt. De eerste 3-4 dagen kunnen de tanden zeker wat pijnlijk aanvoelen, voornamelijk bij het eten. Een pijnstiller (bvb Dafalgan, Perdolan) kan zeker helpen. Zodra die eerste dagen voorbij zijn, is de pijn doorgaans verdwenen en is het ongemak veel milder. Na 7-10 dagen is meestal alle last verdwenen. Aangezien de tanden zo gevoelig zijn, raden we je aan om de eerste dagen voornamelijk zachte voeding te voorzien (spaghetti, puree met vis...) en ook wat zachte tussendoortjes (yoghurt, pudding...). Je wangen en lippen moeten natuurlijk ook wennen aan de aanwezigheid van de blokjes. Bepaalde haakjes of uiteindes kunnen in het begin wat langs de wangen schuren. Dit ongemak verdwijnt meestal automatisch na 1-2 weken.

Wat zijn de verschillen tussen metalen blokjes en keramische blokjes?

Er is geen verschil in behandelverloop of behandelduur. Het enige verschil is het uitzicht van de blokjes. De metalen blokjes zijn grijs, de keramische blokjes zijn gemaakt van porselein en zijn daardoor tandkleurig. Helaas maakt dit porselein de blokjes ook duurder. Bij de beide soorten wordt de orthodontische draad met elastiekjes vastgemaakt. Bij de metalen blokjes zijn dit veelal kleurrijke elastiekjes, bij de keramische blokjes worden meestal tandkleurige elastiekjes gebruikt.

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

De duur van een orthodontische behandeling is erg variabel en hangt af van de ernst van de afwijking en het behandeldoel. De duur varieert van pakweg 3 maanden tot 30 maanden. De geschatte behandelduur in uw specifieke geval wordt zeker met u besproken na het opstellen van het behandelplan.

Hoe vaak moet ik op controle komen?

Indien u blokjes heeft dan vinden deze controles in het begin van de behandeling elke 6-8 weken plaats. Naar het einde van de behandeling volgen de controles elkaar sneller op en zien we u elke 4-5 weken. Indien u behandeld wordt met Invisalign zien we u ongeveer elke 8 weken.

Wanneer vinden deze controles plaats?

In onze praktijk behandelen we voornamelijk schoolgaande kinderen. Zij worden verplicht om afwisselend tijdens en buiten de schooluren langs te komen. Om het voor iedereen eerlijk te houden geldt voor volwassenen hetzelfde principe: normaliter zien we u beurtelings tijdens de schooluren (van 8u30-15u30) en buiten de schooluren (na 15u30). Alle afspraken buiten de schooluren plannen is dus niet mogelijk!

Wat is de kostprijs van een orthodontische behandeling?

De kostprijs van een orthodontische behandeling is erg variabel en erg sterk afhankelijk van de gebruikte apparatuur en de geschatte duur van de behandeling. Voorafgaand aan het opstarten van de behandeling bezorgen we u een gedetailleerde kostenraming voor uw behandeling. Houd er rekening mee dat er geen terugbetaling is door de verplichte ziekteverzekering. Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten bij de mutualiteit, bij DKV of via uw werkgever, dan wordt mogelijks wel een gedeelte terugbetaald.