Er bestaan heel wat beugels. Sommige beugels zitten vastgekleefd op de tanden, andere beugels zijn dan weer uitneembaar. Afhankelijk van de diagnose zal een behandelingsplan voorgesteld worden waarbij met één of meerdere beugels gewerkt wordt.
Hieronder worden enkele beugels beschreven die in onze praktijk regelmatig geplaatst worden:
- Vaste apparatuur (‘blokjes’)
-
Hierbij worden op de tanden slotjes of ‘blokjes’ gekleefd met een composietlijm. Aan die blokjes wordt een metaaldraad vastgemaakt met gekleurde elastiekjes. Elke consultatie worden deze losgemaakt en kan je een nieuw kleurtje kiezen op het moment dat de nieuwe of geactiveerde draad teruggeplaatst wordt. De metalen blokjes worden het meest gebruikt. Indien gewenst kunnen ook transparante/tandkleurige blokjes geplaatst worden. De controles vinden plaats om de 4 à 8 weken.
- Invisalign
-
Invisalign is een recente en wat duurdere esthetische techniek om bepaalde orthodontische behandelingen op een quasi onzichtbare en erg comfortabele manier uit te voeren. Je ontvangt een reeks uitneembare aligners: dit is een soort doorschijnend hoesje dat je over je tanden schuift. Eens op zijn plaats zijn de aligners nauwelijks zichtbaar. Bovendien kan je de aligners uitdoen om te eten en om je tanden te poetsen. De vorm van de aligners verschilt telkens lichtjes van je huidige tandstand. Elke 10 dagen start je met nieuwe aligner, die draag je vervolgens 22 uur per dag. Zo worden de tanden geleidelijk naar de correcte stand gebracht.
- Vaste verbredingsbeugel (‘vlinderbeugel’)
-
Deze beugel wordt gebruikt om de bovenkaak breder te maken. Het apparaat wordt vastgezet in de mond via 2 bandjes die verbonden zijn met een schroef. Deze schroef wordt 1 of 2 keer per dag thuis geactiveerd. Deze verbreding kan gebeuren dankzij de aanwezigheid van een schedelnaad in het verhemelte. Bij volwassenen is deze naad dichtgegroeid en kan het apparaat enkel gebruikt worden in combinatie met een chirurgische ingreep.
- Uitneembaar plaatje
-
Dit type uitneembare beugel wordt voornamelijk gebruikt bij vroege behandelingen (voor de leeftijd van 9 jaar). Deze behandelingen vinden meestal plaats in het wisselgebit. Over het algemeen gaat het om afwijkingen waarbij de groei en/of ontwikkeling van het definitieve gebit in het gedrang komt doordat de beet is afgeweken (bijvoorbeeld bij een kruisbeet) of wanneer er bepaalde definitieve tanden niet kunnen doorbreken door ruimtegebrek. Later is vaak nog een definitieve behandeling nodig.
Bij sommige apparaatjes is het nodig zelf een schroefje aan te draaien op geregelde tijdstippen. De beugel wordt in regel dag en nacht gedragen behalve bij tandenpoetsen en zwemmen. In sommige gevallen mag de beugel tijdens het eten uitgenomen worden.
- Groeibeugel
-
Dit type beugel gebruiken we voornamelijk om een onderkaak die te veel naar achter ligt ten opzichte van de bovenkaak te stimuleren om meer voorwaarts te groeien. Dit is, zoals de naam doet vermoeden, enkel mogelijk bij groeiende kinderen. De beugel wordt meestal voltijds gedragen. Het apparaat bestaat in veel verschillende uitvoeringen.
- Buitenbeugel
-
Deze beugel wordt gebruikt om de bovenste kiezen naar achter te verplaatsen. Op deze kiezen worden bandjes voorzien waarop een buisje vastzit. Het binnenste gedeelte van de beugel past in die buisjes, het buitenste gedeelte wordt vastgehaakt aan een elastiek die in je nek zit. De beugel werkt enkel indien deze minimum 14 uur per dag gedragen wordt. In de meeste gevallen lukt dit door de beugel altijd thuis en ook ’s nachts te dragen. Op school moet de beugel dus niet gedragen worden. Het apparaat mag niet gedragen worden tijdens het sporten, wilde activiteiten of tijdens de maaltijd. Tussendoor wat drinken kan met een rietje.