Bezig met laden...

Een orthodontist en een tandarts zijn beide specialisten op vlak van tanden, mondhygiëne en het gebit. Geen wonder dat de twee beroepen soms met elkaar worden verward. En dat beide specialisten toppers zijn in hun vakgebied, spreekt voor zich. Toch zijn er heel wat verschillen.

Concreet is een orthodontist specialist in beugelbehandelingen of correcties in de stand van je tanden en kaken. Een tandarts is expert in het onderhouden van je gebit. Gaatjes opsporen, restauratief werk verrichten of tandsteen verwijderen: de tandarts is the man you need. Bovendien werken de twee beroepen vaak samen. Vindt je tandarts dat een corrigerende behandeling nodig is? Dan word je doorverwezen.

Het verschil tussen een orthodontist en een tandarts kan je nog best vergelijken met een voetbalploeg: de tandarts is de betrouwbare doelman die situaties goed inschat en tegendoelpunten (lees tandschade) voorkomt. De orthodontist is de spits die een scheve situatie indien nodig rechtzet.

Alt

Beschermde titels

Niet iedereen mag zich tandarts of orthodontist noemen. Enkel na de nodige studies mag je de beschermde titel gebruiken. Na 5 jaar studeren aan de universiteit ben je (indien geslaagd) Algemeen Tandarts. Wie zich na die opleiding wil specialiseren in orthodontie moet doorheen een selectieprocedure en moet daarna nog eens 4 specialisatiejaren afleggen.

Tandarts

  • 5 jaar studeren
  • Specialist in onderhoud van het gebit
  • Weinig tot geen beugelbehandelingen
  • Riziv-nummer eindigt met de code 001

Orthodontist

  • 9 jaar studeren (incl. 4 specialisatiejaren)
  • Specialist in complexe tandheelkunde
  • Veel beugelbehandelingen en kaakcorrecties
  • Riziv-nummer eindigt met de code 007

Wie helpt je voor een beugel?

Je hebt een beugel nodig en weet niet meteen waar aan te kloppen? Het is simpel: voor een beugelbehandeling zit je altijd goed bij een orthodontist. In zijn praktijk is alles voor handen om de behandeling efficiënt en vlot te laten verlopen. Weet je niet of je bij een tandarts of een erkend specialist in de orthodontie zit? Je herkent een specialist aan zijn Riziv-nummer dat op 007 eindigt. Bij een algemeen tandarts eindigt het nummer op 001.