Bezig met laden...

Een goede mondverzorging tijdens de orthodontische behandeling is zeer belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk. Wanneer de mondhygiëne niet goed is, kunnen voedselresten achterblijven waardoor tandplaque ontstaat. Deze tandplaque kan problemen veroorzaken zoals: cariës (gaatjes), oppervlakkige glazuurschade (ontstaan van witte vlekken), tandvleesaandoeningen of slechte adem. Daarom is het belangrijk je tanden na elke maaltijd te poetsen.

Het poetsen van de tanden vormt vaak een struikelblok tijdens de behandeling. Alles begint een met een goede poetstechniek. Bovendien is het belangrijk dat je rustig de tijd neemt om de tanden te poetsen. We raden je aan om na elke maaltijd te poetsen. Kan je 's middags op school je tanden niet poetsen? Geef je tanden dan een poetsbeurt wanneer je thuiskomt van school!

Hoe gaat het poetsen in z'n werk?

Stap 1: draai je tandenborstel 45 graden zodat de borstelhaartjes achter de orthodontische draad kunnen en maak 7 draaiende bewegingen per tand. Zo reinig je de bovenzijde van de blokjes en achter het draadje.

Stap 2: draai de borstel 45 graden in de tegengestelde richting en maak 7 draaiende bewegingen per tand. Zo reinig je de onderzijde van de blokjes en achter het draadje.

Stap 3: zet je tandenborstel boven je blokjes en geef je tandvlees even een schrobbeurt

Stap 4: zet je tandenborstel loodrecht op je blokjes en reinig de voorzijde. Hierna reinig je de ook de kauwvlakken en de binnenzijde van de tanden.

Stap 5: Gebruik een interdentaal borsteltje om alle achtergebleven resten achter de orthodontische draad te verwijderen

Stap 6: Gebruik het mondspoelmiddel: spoel gedurende 30 seconden met 15ml spoelmiddel. Spoel niet na met water!

Is het gebruik van een mondspoelmiddel belangrijk?

Een mondspoelmiddel vormt een goede aanvulling, zeker in het begin van de behandeling. De tanden zijn dan gevoelig en alles echt 100% proper houden lukt misschien niet omdat het nog te pijnlijk is. Dan is het zeker belangrijk om aanvullend een spoelmiddel met fluor te gebruiken. Het mondspoelmiddel is geen vervanging van een poetsbeurt! 

Welke tandenborstel gebruik ik best? Mag je elektrisch poetsen?

Je mag een manuele tandenborstel gebruiken. Er bestaan tandenborstels die specifiek voor orthodontie ontworpen zijn die het poetsen rondom de blokjes makkelijker maken (bvb Vitis Acces tandenborstel). Elektrisch poetsen mag ook gerust. Je gebruikt dan best de speciale borstelkopjes voor orthodontie (bvb Oral B Ortho Care Essentials).